Scoil: Béal an Mhuirthid (C.) (uimhir rolla 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a comhnuidhe san Gleann fadó agus an t-ainm a bhí air Domhnaill dual Bhuide. Bhí sé in a chomhnaidhe Thuas ar chnoc bhí se pósta agus bhí sé an-mhaioth ag troid. Bhí mac aige: Ferdai a b'ainm dó. Bhí sé in an troid é dhéanamh go Gasta chomh maith.
    Bhí crios thart ar dhruim Dhomhnaill, agus fhad ia bhí sé sin air ní bhéadh fear ar bith in ann é a mharbhú. Thárla troid idir Domhnaill agus fear eile ó Cill Alaidh uair. Níor fhéad sé lámh uachtair a fhághail ar Dhómhaill. D'innis bean Dhómhnaill dó'n strainséar an fáth nach raibh sé in ann a fear a mharbhú. D'iarr se uirthi an chrios a ghearradh, agus gheall sé go bpósfadh sé féin í dá n-éoceochadh leis. Nuair a bhí Domhnaill in a chodladh gearr sí an crios
    Máire Treasa Ní Naraidhe