School: Béal an Mhuirthid (C.) (roll number 14857)

Béal an Mhuirthead, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Náraidhe

1. Bhí sean fhear bocht in a chomhnuidhe tráth ar an t-sraigh cúíg míle ó Bhéal-an-Mhuirthidh, Iorrus Co. Mhuigheó. Bhí sé pósta agus cúigear de chlann mhac aige. Bothán beag fod a bhí aige mar áir comhnuidhe agus díon tuighe air.
    Oidhche amháin bhí brionglóid aige go raibh pota óir i bhfolach cúpla céad slat ó'n a bhóthain. An oidhche dár gcionn, shíl sé go bhfaca sé an sean-ghall a chuir ann é taobh leis féin ag tabhairt gach Fairnéis dó faoi'n gciste. An tríomhadh oidhche shíl sé go raibh guth ag radh leis é a bhieth faoi na chrúbh in a theach fein roimh éirghe na gréine.
    D'éirigh sé go moch maidin lá ar bhaireach agus réidhtigh sé le dul faoi na dhún. Thoisigh sé ag romhar. Chuir sé Fíoghair na croise ar a bhathais sul ar thoisigh sé. Ar é bheith sgathamh ag romhar táinig sé ar lic-mhóir. D'fhéach sé thart
    Máire Treasa Ní Náraidhe
    Énrí Sgannall