School: Baile Uí Mhuinghile (roll number 8284)

Ballymonally, Co. Mayo
Liam Mac Gearailt

1. (continued from previous page)
    Bíonn na scamaill ag imtheacht go tapaidh treasna na spéire nuair a bhíonn gaoith ag teacht. Nuair a bhíonn loinnir ins na réalta bíonn sioc air. Nuair a bhíonn an spéir glan bíonn aimsear breágh air.
    Bíonn na gcearc ag sgréáchail nuair a bhíonn gaoith ag teacht. Bíonn an cat ag scríabadh. Beireann gaoithe ó dheas báisteach léi.
    Bíonn na preacháin ag dul suas anuas tríd an aeir nuair a bhíonn báisteach air. Bhíonn na fuiseoige i sgata nuair a bhíonn gaoith ag teacht. Tagann na faoilleáin isteach ó'n bhfairrge nuair a bhíonn gaoith ag teacht.
    Cuireann an cat a dhruim leis an dteine nuair a bhíonn báisteach air. Itheann an mada féár. Nuair a bhíonn lá báistighe ag teacht fanann na ba amuigh an-dheireannach an trathnona roimhe sin. Má théigheann na cearc amach agus é ag cur báistighe bíonn
    Pádhraic Ó Chearbhallán
    Uggool, Co. Mayo