School: Baile Uí Mhuinghile (roll number 8284)

Ballymonally, Co. Mayo
Liam Mac Gearailt

mus Breathnach.
    Bhíodh tae agus siúcra agus coinnle agus galaoireach, tobac agus cipiní dhá ndíol ag na siopa sin agus nuair a bhíodh mála plúr no mála mil dimeochthaidh siad go Crois Uí Mhaoilfhíona no go dtí Béal Átha an Fheadha agus ceannuigheadh siad iad. Bhíodh earraidhe dhá ndíol tar éis Aifrinn i ngach siopa dá bhfuigheadh siad coistuiméaraí. Ní raibh airgead go flúirseach san tsean-aimsir. Ní bhíodh sé in usáid morán. Tugadh siad fataí agus coirce agus rudai mar sin ar earraidhe.
    Ní bhíodh siad ag malartuigheadh earraidhe ar earraidhe eile ach tugadh siad fatai agus coirce agus rudaí mar sin ar son earraidhe. Tugadh siad laethanta oibre ar son earraidhe go minic. Bíodh na daoine ag díol iasg ar an Dómhnach. Bhíodh an margadh i mBeanncor agus i mBéal Átha Muirthid san tsean-aimsir. Bhíodh fataí
        1. trade
    Máire Ní Mháille