School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

Nisceoid - boil
    Measgann siad galunach, siucra, bagun, uibhe agus plur. Nuair a chuireann siad é ar an nisceóid imthigheann an pian agus bíonn sé ceart go leor annsin.
    Talach:-
    Nuair a bhionns na daoine ag obair amuigh ins na bpáirceannaibh san Earrach tagann talac ar a lámha - ar caol na láimhe. Seo leigeas atá aca ar sin.
    Craiceann easgain a fhágail agus é a ceangail ar caol na láimhe.
    Leonta - sprain
    Baintear casadh as ruitín no láimh anois is arís agus bíonn sé gonnta. Téigheann an duine tinn go figheadoir agus deireann siad go bhfuil siad gonta ach ní iarraidheann siad snáth air. Gheibheann siad snáth uaidh agus ceangailtear an lámh no an áit atá gonta leis. Fágtar annsin é naoi lá no mar sin.
    Caitlin Nic Suibhne