School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (continued from previous page)
    abhaile. Bhí Seán ag dul ar an mbothar leis an asal agus bhí an asal falsa. Chas an sagart orthu agus dubhairt sé le Seán go raibh sé ag déanamh peacadh mór an asal a bhualadh. Muna mbuailfinn é ni bheinn ar an aonach go dti an oidhche ars Seán. Cuirfidh mé geal ars an sagart go siubalfaidh sé dom. Chuaidh an sagart ag marcuigeacht ar an asal. Shiubhal an asal leis go dtáinig sé go dti tum aitne ar taobh an bhóthair. Thosuig an asal ag ith agus ní gabhfadh sé coisceim níos fuide leis an sagart. Begorra ars Seán ní bhéidh tú ag an aonach indiu na i mbárach. Chuir an sagart a lámh in a phoca agus thug sé leath shobhran dhó.
    Chuaidh Seán go dti an aonach leis an asal agus cheannuigh se uasgán caorach. Tháinig sé abhaile agus brod mór air. Bhí uan óg ag uasgán
    Máire Ní Cearbhallain
    Gaoth Sáile, Co. Mayo