School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (continued from previous page)
    seo agus bhí brionghloid aige tri oidhche in dhiaidh a chéile go raibh an tairgead ann. Thug sé fear eile leis san oidhche acht chonnaic siad ean mór dubh os a gcionn agus cuireadh stop leis an obair. Deirtear go bhfuil taidhbhse ann, mada mór agus lasar teineadh as a bhéil.
    Bhí lochan eile in aice an bothair i Sráith Mhóir agus ceap na daoine go raibh bairle oir ann. Rinne na daoine seoch mór chun é a triomughadh acht nuair a bhí an seoch deanta aca ní raibh le fághail ann acht stil. Tugadh Loc na Stile ar an loc sin agus glaodhtar an t-ainm ceadna ar an loc go lá inniu.
    Chas fear ar mo athair bliadhain o soin agus bhí sé ag dul go Béal an Mhuirthid mar dubhairt sé go bhfuigfeadh sé an t airgead atá cuirte i bfolach idir Béal an Mhuirthid agus Portacloc ar an gcosta. Muinntir Ruaise a chur ann é cupla bliadhain ó shoin nuair
    Seán Ó Maoildeirg
    Gaoth Sáile, Co. Mayo