School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. Sgeala Grinn (ar lean)
    Breag Eireann
    Bhi ri ann agus is fado bhi; agus bhi aon inghean amhain aige . Chuir se gairm -sgoile amach nach bhfuighfeadh aon duine le posadh i ach an duine a bhainfeadh tri eitheach aiste. Is iomdha mach riogh agus Prionnsa a d'feach e , ach sharuigh ortha an gno a dheanamh . Ar deireadh thainigh mach baintrighe , agus d'fhiafruigh an ri de ce'n fath a thurais . D'innis . Tugadh a shuipear do annsin agus chuaidh se a chodhladh . Ar maidin thug an ri amach chun an gharaidh e , agus d'fhiafruigh se de an bfhaca se ariamh aon cruach choirce ba mo na e sin abhi sa gharaidh aige ; agus dubhairt se go bhfaca . Nuair abhi mise sa mbaile ag mo athair bhi Eire bheag agus Eire Mhor curtha faoi choirce againn . Ar maidin nuair a d'eirigh muid leig muid amach na cearca agus eim an coileach suas ar an gcruaic agus bhi si chomh h-ard go raibh se ag piocadh na realta de'n speir . "Mar Sin " ar seisean nil ann ach go ndeanfad do chruac-sa croidhe (di)
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Maighréad Ní Dhochartaigh