School: Port Urlainn

Port Durlainne, Co. Mayo
Liam Breathnach

1. San am fadó ní rabh aon phlúr ag na daoine ach bhí alán coirce ag fás aca agus dhéanadh siad min as. Sé an chaoi a dheanadh siad é na a chur isteach san áithe. Tógtaoi amach as an áithe annsin é (coirce) nuair a bhíodh sé tirm agus meiltí le bródhanna é. D'fágfadh siad cuid de cois na teineadh go maidin le tirmuighadh agus an Caisgín a tugtaoí air seo. Bhíodh sé sin réidh annsan ar maidin le arán no bruthán a dhéanamh as. Tá na bróghanna le fághail i gcuid de na sean-tighthe go fóill ach ní oibrigheann siad anois iad ach go fior-annamh i gcórr-áit.
    2. products
    Máirín Ní Dhómhnaill