Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin. Bhí sé in a chomhnaidhe taobh thiar de Bhéal an Mhuirthead. Bhíodh sé ag díol is ag ceannacht caorach de fear saidhbhir a bhí in a chomhaidhe istigh ag an bhFód Dubh. Mártan Mac Aindriú a bhí mar ainm air. Ceannuigh se cúpla chaorach ó bhean agus bhí a fear marbh. Níor thug-se luach ar cheann amhain de na caoirigh.
    Cheannuigh sé na caoirigh sin ag aonach a bhí i mBeannchor. Tháinig sé abhaile. I gceann suim bliadhanta fuair sé bás. Mar gheall ar an bpeacadh sin, ní fhuair sé cead ó Dhia dul isteach ins na Flaithis.
    Timcheall is seasca nó seachmhó bliadhan in a dhiaidh sin, chonnaic fear misneamhail é in a sheasamh i bportach. Uair ar bith a chonnaic sé duine marbh bhí fhios aige an ceist gur cóir a chuir air. Chuir sé an cesit sin ar Mhártan mac Aindriú.
    D'fiafruigh sé dhe, cén trioblóid a bhí air.
    Sorcha Ní Seibhleáin