Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Antoine Ó Donnchadha

1. Seanchus
    Stoirm
    Bhí stoirm ann ar an gcúigeadh lá déag de mhí an Eanáir naoi gcéad déag fiche is a sé. An lá sin bhí go leor daoine ag dul go dtí an t-aonach. Bhí an mhaidin go breágh agus an spéir ag féachaint go glan agus gach rud go deas ciúin.
    Ar an bpoinnte timcheall ar a sé a chlog do thoisigh an storim agus bhí sí ag séideadh go trom. Bhí ar na daoine a bhí ag tigheacht abhaile dul isteach ar thaobh an bhóthair, daoine eile a raibh ainmhidhthe acu do mharbhuigheadh iad.
    Sguabadh slátaí de thighthe agus ón séipéal i nGleann Caiseal chomh maith. Bhí ainmhidhthe aon oíche ag ithe féir as síog i ngáirdín agus do thuit an síog anuas ortha. Thuit go leor cruacha coirce an oíche sin.
    Maighréad Breathnach
    Na Monga, Co. Mhaigh Eo