Scoil: Gleann Caisil (uimhir rolla 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mhaigh Eo
Antoine Ó Donnchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí rí in Eirinn sul a dtháinig Clanna Mileadh go h-Éirinn. Bhí toghadh ann agus toghadh Bódhbh Dearg. In a dhiaidh sin bhí fearg ar Lir nuair nár toghadh é féin.
    Ba gearr in a dhiaidh sin go bhfuair bean Lir bás. Chur Bódhbh sgéala chuighe go dtabharfadh sé a rogha do dá mhnaoi dhó. Phós sé an bhean Barrine [?] agus bhí triúr mac agus inghean aici. Tar éis sin phós Lir Aoife agus bhí dearg ghráin aici do na páistí mar shíl sí nach raibh grádh ar bith ag Lir uirthí.
    Lá amháin bhí sí le cuairt a thabhairt ar Bóbhdh. Thóg sí na páistí léithí agus dubhairt sí le na fir iad a mharbhadh acht ní dhéanfadh siad é. Annsin dubhairt sí leóbh dul ar snamh i Loch Dairbhreach acht nuair a fuair sí amuigh iad rinne sí ceithre eala díobh.
    Mártan Ó Giobúin
    Áit Tí Conáin, Co. Mhaigh Eo