School: Caisleán na hÉille (The Neale)

Neale, Co. Mayo
Máire, Bean Mhic Domhnaill

aige.
    Rith Seán anonn chuige agus thosuigh sé ghá chraitheadh. Ní dhearna a athair acht a chos a árdú agus Seán a bhualadh sa smig agus leag sé ar an urlár é. Céard a rinne an dearbhrathar b'óige aige annsin acht teacht anonn chuig Seán agus cúpla cic a thabhairt dó agus bhí an duine bocht annsin ar an urlár gan cor ná car as. Nuair d'éirigh sé do gheall sé in a intinn fhéin nach mbeadh Máirtín beo an lá dár gcionn dá mbeadh seisean indon é mharbhughadh. Lá ar na mhárach cerbhé an chéad duine a casadh leis acht Máirtín. Thosuigh Seán air ag troid leis ar an bpoinnte, act "Stop noiméad", arsa Máirtín, "go n-innseochaidh mé duit. Nuair a bhíomar istigh i dtigh Uí Chonraoi nach ndeachaidh ceann de na malraí amach agus creidim gurb í arinne an gníomh sin agus ní mise. Cé'n fáth a dhéanfainn sin?" ar seisean. Shíl Seán annsin go raibh sé ag innsint an fhírinne agus gurb í an cailín a chuir na clocha sa mála agus ó'n lá sin amach ní dheachaidh sé isteach sa teach sin.
    Sinéad Nic Bháird
    Patrick Warde