Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mayo

Fionnuighthe,
    Clár-clainne-Mhuiris.
    (Sgéal) Paidín Láidir
    I
    Bhí fear agus bean ann fadó agus bhí mach acu, agus se'n t-ainmh a bhí air Paidín Láidir, agus chuir a athair crann nuair a rugadh é. Agus nuair a bhí sé seacht mblianda chuaidh sé amach san ngarraidh le h-aghaidh an crann a dagarainnt agus ní raibh sé inann é tarraingth, agus chuaidh sé chuig a máthair, agus dubhairt sé leithí gur chinn air an grann a tarrainghth, agus thugh sí seacht mblianda eile dó, annsin bhí sé cheithre bliadiana dhéagh.
    II
    Annsin chuaidh sé amach san ngarraidh aríst le h-aighaidh an crann a tarrainght, agus chinn air an chrann a tarrainghth annsin chuaidh sé isteach chuigh a máthair aríst, agus dubhairt sé léithí gur chinn air é tarrainghth, agus dubhairt a mhathair go dthiubhradh sí seacht mbliana eile dhó.
    III
    Annsin nuair a bhí an seacht mbhlianda sin shuas. Bhí se bhlian agus fiche annsin? Chuaidh sé amhach san ngarraidh aríst aghus tarraingh sé an chrann, aghus an méidh créafhóg a bhí
    AT0650**: The Strong Youth
    Bríghid Seoighe