Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Bhí Crom Dubh in-a chomhnuidhe síos i mbun cruaiche le linn aimsir Naomh Pádraig a mhair sé. Bhí naomh Pádraig ag déanamh tighe Phobail in Acha Ghabhair Eirineach ab beadh Crom Dubh Bhí tarbh breag aige, agus bródh mór aige as Ceap sé nach raibh a sarú in Éirinn. Lá amháin cuir naomh Pádraig beirt fear i gcoinnibh an tarbh Dubhairt na fir le Naomh Pádraig go mba beag an chabhair dhóibh a dhul ag iarraidh an tairbh mara nach bfuigeadh said é.
    Arsa Naomh Pádraig "Tóg an t-slath seo, agus nuair a tiochfaidh sibh go dtí an tarbh bhuail i gclar an éadáin agus ní béodh aon trioblóidh agaibh" D'imhthigh an beirth go dtáinicheadhar go dtí an pairch in-a raibh an tarbh. Ar an bpoinnthe a chonnaic an tarbh iad rith se chucu, agus shíl sé iad a mharbhughadh Bhuail fhear acu isteach i gchlar an éadoun é, agus shiubhail se leo chomh socair le aon bheothidheach dhá siubhail ariomh go dtháinic siad go dtí Acha Gabhair.
    Annsin martuigheadhar an tarbh. Rinneadar féastha dho. Nuair a bhí an feasta tharth, dubhairt naomh Padraig leo na cnamha cinnte
        1. naoimh
    Mártan Ua Búrca