Scoil: Doire (uimhir rolla 16852)

An Doire, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Cathain

Ar an leathanach seo

1. Bhí triúir dríothur ann aon uair amháin agus sé an t-ainmh a bhí ortha Gol, Conán, agus Ioschar. Bhí siadh ag éirig sean agus cuaidh siadh ag toruigeacht na h-aois. Cuaidh siadh go dhtí an Cóill annsin. Tosuigh siadh ag toruigeacht na h-aois. Tosuigh siadh ag caitheamh cráinnthí agus clochaí le céile Ach ní raibh aon maith dóibh ann Annsin táinich an oidhche ortha agus ní raibh fíos acha chá racaidhís.
    Chonnaich siadh teach i bhfadh uatha ins an gchóill agus cuaidh siadh isteach ann. Bhí fear in-a seasamh i lár an tíghe agus bórd mor aige agus gach chineal biadh aighe ar an mbórdh
    D'iarr siadh lóisthín na h-oidhche air. D'fiafruigh sé dóibh cá raibh siadh ar feadh an lae dubhairt siadh go raibh siadh ag toruigeacht ha n-aois. ins na coillthí.
    Innseocaidh míshe béaghán díobh ar maidhín amaireach arsa an Sean Fhear.
    Annsin dubhairth sé leobhtha suidheamh síos agus grímh a ithe. Annsin súidh siadh síos agus tosúigh siadh ag ithe. Ní raibh siadh i b'fadh ag ithe nó
    Eibhlín Seóighe
    Tuar Mhic Éadaigh, Co. Mhaigh Eo