Scoil: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Uí Chatháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear fadó is bhí muillean aige, bhí crain mhuice is naoí gcinn de banbhaidibh, is naoí gcinn de mucaibh reamra aige. Tháinig oidhche stuirme is gaoithe, is fuadaigheadh chum siubhail uaidh íad. Nuair a d'eirig sé ar maidin do chailleadh le h-uathfas é. Bhí a bhean sa mhac ag obair 'sa gnó a deanadh saidhbhris dóib fhéineac. Lá de's na laeteannthaibh, dubhairt an mac le n-a mháthair go mbainfead sé tríail as Sidhe gaoithe.
    "Ná bac le Sidhe gaithe ar taobh guis arsa máthair, no cuirfidh sé aghadh-sór ort." Chuaidh sé a chodhladh, d'eirig sé ar maidin, d'iarr sé ar Dhia é chur ar a leas, már d'iarr níor bhac. D'imthig sé leis agus ní fada bhí sé imthighthe anuair a casadh leis Sidhe gaoithe. "De do mhíle bheatha, a mhic a Mhuilleóra ar sé, "agus céád míle fáílte rómhat." An imreóchfá cluice cártaí indhiu: arsa mac a Muilleora. "Dimreochainn" ar sé ach níl a'orud agam-sa le himirt ach mo bheannacht (?). Tá muillean agam-sa, imreochaidh me leat." arsa mach a Muilleóra. Shuidheadhar síos. Níor bhfada gur
    Brighidh Ní Aongusa
    Seán Ó Loingsigh