School: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Uí Chatháin

1. Bhuail bacach agus a bhean isteach i dtigh feirmeoira láim le Carraig a' Chobhaltaigh lá, díreach nuair a bhí muinnthir a tighe ag suidhe chun dinnéir. "In am an bídh a rugadh sibh" arsa bean a tighe "druididh isteach ag cath roinnt linn". Luigheadar chun bidh le fonn ach sula raibh leath an dóthain ite aca d'airigeadar muintir an tigh ag altúgadh.
    "Tá sé chomh maith againn" arsan bacach "altúgadh a dheinamh ar nós cach". Seo mar a dhein sé é. "Altúghadh brian agus mór moladh go deo le Dia. Peacaidhe muintir a tighe seo thiar. Buidheachas le Dia ar a bhfuil itte againn is ar a bhfuil gan ithe againn is an té ar mór leis a n-iteamar ná raibh saoghal go lá ar muir aige.
    Paidir ar on dtaobh thall d'abhainn, paidir ar an dtaobh bhfus d'abhainn. Is bás gan sagart do cailleacha an domhain".
    Aíne de Róiste, Gleann Coininn.
    Fuair me an sgeul ó mo driothar.