Scoil: Carraig an Chabhaltaigh (C.)

Carraig an Chabhaltaigh, Co. an Chláir
Bríd, Bean Uí Chatháin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go raibh ana cuid piasthaí í n-Eirinn fadhó agus go raibh olla-Píast ann a bhiodh ag marbúgadh caorach seafaidhí agus fuí amhain daoine nuair a casthaí air iad. Diarr na daoine ar Naomh Pádhraigh é a chúir chun báis agus géill sé go ndeanfhadh sé rudh ortha. Rinne sé clais mór sa talamh agus dorduig sé do piasth dul isteach ann. Nuair a bhí sé istigh chuir an Naomh fé geasaibh é a fanamhaint ann go dtí an Luan.
    Cludhaigh na daoine le cré agus clocha é i dtreo na feadfadh sé teacht aníos aríst. Shíleadar gur é an Luan a bhí ag gceist ag an Naomh ná an Luan a bhí chúca acht níor bhé acht an Luan bhratha.
    As san amach bhíodh eagla orta, an talamh do corraighé aon Luan ar eagla go leimfeadh na piastaí aníos chuca.

Brighidh Ní Aongusa
    Magh-fhearta