Scoil: Seana-chaiseal, Maghcromtha (uimhir rolla 12510)

Seanchaiseal, Co. Chorcaí
Seán Ó Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tadhg Ua Murchadha iad, agus chuir sé iad taobh thiar de'n doras, in a thig féin. Ar maidin in a dhiaidh sin bhí an tubán lán d'im, agus an maidin in a dhiaidh sin, bhí se lán d'im arís. Chuaidh sé go dtí ar sagart, agus d'innis sé an sgeul dó. Dubhairt an sagart an bata a thógaint go dtí an teine aoil i gCaisleán Mór, agus é do chur isteach ann. Deinedar san agus tháinig an bata amach tríd an teine slán. Baineadh trial as an dara h-uair, agus tháinig sé amach slán arís. Annsan thógadar é go dtí teine salainn i gCorcaigh. Chuir san deire leis an mbata agus níor tháinig aon im sa tubán in a dhiaidh sin.

There is an old story told of a family who lived not far from Toames district.

There is an old story told of a family who lived not far from Toames district. Every night the woman of the house got up at the same hour, at a little after midnight. The working man in the house noticed this, and one night he got up to watch her. When she came downstairs , she rolled herself in the ashes, and went out: He waited till she returned and when she came in she was in the form of a hare. The hare rolled itself in the ashes and the woman got back her old form again and went to bed. The following night; the boy also rolled himself in the ashes and followed the woman out. She turned into a hare and the same thing happened him. He followed her till she came to a field in which were several