Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean ann fadó tímpeall seasghadh bliain ó shion agus do bhí aon mac amháin aice agus do bhí sé ana leisgheamhail agus ní dhéanfhadh sé aon pioch oibre.
    Aon lá amháin nuair a bhí an bheirt acu ag itthe an dinnéir do tháinig cnag chun an ndorus agus d'osgail an buachaill é.
    Do shiubhal fear isteach agus dubhairt an fear leis an bean "go dteasteóchadh an buachaill sin úaidh féinigh agus go bhféadhfhadh sé teacht leis féinig más maith leis é".
    Do bhí ana áthas ar an bhean nuair a airigh sí é sin ach ní raibh aon áthas ar an bhuachaill nuair a airig sé é sin.
    Dubhairt an bhean leis an
    Noírín Ní Suileabhaín