Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear ansa fadó i bparóiste Baile-Mhúirne agus Dómhnall a mhála a b'ainm do leas ainm a b'eadh Dómhnall a mhála agus DómhnallÓ Laoinghse a ainmh bhaistí.
    Bíodh ana aighim aige bheith tímpeall na liosanna go mór mór aon lios go mbeadh aon slighe ann cun dul isteac ionta agus sé cúis go mbíodh sé ag dul isteach ins na liosanna feachaint a bfaghad sé airgead. Deirtear go mbíodh procai óir istig ins na lionanna taréis na Lochlanaig.
    Ar aon chuma, cuaidh sé isteach i lios Baile-Mic-Ire, chuaidh sé ró fada isteach agus cuaidh sé amúgh'a ins na seomrai, bhí sé ag piárdáil leis air feadh cúpla lae cun gur airígheadh é lá soir ag Baile-Mich-Íre thíos fé an dtalamh ag liúraig cómh árd 's bhí sé na chorp agus sé an rud a bhí aige á rádh
    "Tá Dómhnall Ó Laoinghise bodhar,"
    agus do bhí sé a rádh san i gcómhnuidhe ach nuair