Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na cómhnuidhe i bparóiste [?] - na Dromann tímpeall leath chead bliain ó shoin agus sé an ainm a bhí air ná Pádruig Ó Murchad fear ana láidir a b'eadh é bhí ceann agus cnámh aige cómh láidir le capall.
    Cuir sé bórd á dheanamh i siunéir a bhí i mághchromdha agus d'iarr an suinéir air cad é an saghas bórd a dheanfhadh sé dho agus dubhairt sé leis ceann a dheanamh ná bhéarfhadh sé leis na bheal.
    Do bhí go maith agus nuair a bhí an bórd deanta chuir sé sceal cuige teacht á iarraidh tháinig sé go Mághcromdha agus d'iarr an siunéir do "chonus a thathin an bórd leis", agus dubhairt sé "nár bh'aon trioblóid do an bórd a thabhairt go [?] - Na - Dromann na bheal" agus dubhairt an siunéir "dá dtógfhad sé an bórd na bhéal go dtabharfad sé do gan pioch é", "ambasa deánfhadh" arsa pádruig crom sé síos agus thóg sé an bórd na bhéal agus bhuail sé bóthair na sopa shíos agus d'fhág san an suinéir gan airgead.