Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí fear na gcómhnaidhe i mBeal-Átha-an-Gaorthaig tímpeall seascadh bliana ó shoin agus do bhí sé pósta agus ní raibh aon clann in-aonchor acu anois agus do fuaireadar go léir bás nuair a bhíodar óg.
    Lá amháin ní raibh ach ceithre scilling ar fad achu sa tig agus ní raibh aon rud achu le n'ithe. Dubhairt an bean leis an fear "dul go dtí an baile mhór agus bidh a cheannach doíbh féin ann."
    Do thug sí scilling do agus dubhairt sí leis go bfeadfhadh sé an bídh a cheannach leis an t-airgead san. Do cuaidh an fear go dtí an baile mhór agus do fuair sé bídh i siopa éigin.
    Do tháinig sé abhaile agus do thug sé an bídh dá bhean agus do thóg sí é agus cuir sí in-áirde ar an drisúr é. Do cuaidh an fear amach agus do bhí sé ag obair le feirmeoir agus nuair a tháinig an fear abhaile um thráthnóna
    Noírín Ní Shuileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí