Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Chómhnuig duine ar an leacain fadó darb' ainm Pártholán De Róiste. Thuit Pártholán i ngrádh le cailín go raibh gaol aige leí ach nuair a bhíodar ag pósadh níor innseadar do'n sagart in aon chor mar gheall ar an ngaol. Ar aon chuma d'airig an sagart mar gheall air agus an Domhnach tar éis iad do phósadh do ghlaoid an sagart ar Pártholán ó'n althóir agus d'iarr sé a raibh Pártholán láithreach.
    Do fhreagair Pártholán agus dubhairt sé go raibh. "Caithfidh tú sgaramhaint leis an mnaoí airís" ars an sagart "mar bhí gaol agat leí agus níl tú pósta sa cheart in aon chor no muna sgarfhair leí caithfear sibh a phósadh airís." D'éirig Pátholán 'na sheasamh agus bhí fearg bhuille air i dtaobh an méid
    Siobhán Ní Mhurchadha
    An Doirín Álainn, Co. Chorcaí