Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá ngoidfheadh sé sin an caoire go maithfheadh sé dhá bhlíain foghluma dhó. D'imthig an buacaill agus comáin sé leis ag teastail go dtí go bfheacaidh sé an gaduidhe eile agus an caoire aige. Cuaidh sé isteach sa coill agus tháinig sé amac ar an mbóthair nuair a bhí sé tar an ngaduidhe. Do bhain sé de brog amháin agus chuir sé ar an mbóthair é. Annsan do chuaidh sé i bfolac airís.
    Tháinig an gaduidhe agus d'fhéac sé ar an mbróg, ach níor chuir sé aon suim ann. Tháinig an buacaill amac airís agus thóg sé leis an bhróg. Tháinig sé roimh an ngaduidhe agus chuir se an bhróg ar an mbóthar airís. Tháinig an gaduidhe agus d'fhéach sé ar an mbróg as dubhairt sé leis féin "Is deas an bróg é seo, is mór an trúagh nár thugas liom an ceann eile.
    Cheangal sé an caoire le téadh as d'fhág sé annsan í. Annsan d'iompuig sé ar ais cun na bróige eile d'fhagail. Tháinig an búacaill amac as an gcoill agus sgiob sé leis an bróg agus an caoire. Nuair a thug sé an caoire den muinnteóir do maitheadh dhá bhlíain foghluma dhó.
    AT1525: The Master Thief
    Seán Ua Donncadha