Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Brógaí sála bhataig a bhíodh sé á dhéanamh.
    Bhí fear sa Fuircéil agus sé an ainm a bhí air ná Píobaire na Grúaige agus níor chaith sé bróg ríamh.
    Bhí fear ann agus tháinig daoine isteach chuige ana mhoch agus d'oscaileadar an dorus agus é fé ghlas. Bhí eagla air sa deire mar do líon an tig isteach. Bhí bean na cómhnaidhe tamall beag úaidh go raibh sórt eigin fios aice agus cúaidh an fear chúiche agus d'innis sé an scéal dí agus dúbhairt sí leis uisce na gcos do chaitheamh amac gach oidhche eile. Núair a thánadar an céad oidhche eile ní fheadhfaidís é oscailt agus glaodhar ar uisce na gcos íad do leigint isteach agus labhair uisce na gcos amuigh go raibh sé cómh fada amuigh leó féinig.
    Níl aon gréasaí anso; tá an áit ró cumhang, acht tá sráid-bhaile an Ghleana-Gairbh beó beitheach leó.
    Tadhg Ó Cradhlaoich