Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Bíonn peile. 'Long Jump', 'hop-step and jump,' 'three jumps,' 'pitching rings'. 'draughts', snakes and ladders' agus 'Ludo againn.
    Ins an Samhradh núair a bíonn na sméara dubha aibidh agus aga againn air téimíd ag piocadh sméara dubha le canna agus crúiscín nó árthach éigin eile. Ní pioctar aon cheann go mbíonn píast ná aon ríán de ann. Beirbhthear annsan íad le h-uisce i ngalún nó i rud éigin agus cuirtear siúcre ortha agus is so- bhlasta an subh a deineann sé.
    Teangacha
    Béarla
  2. Seasuigheann beirt guala ar ghualainn agus ceangallann siad cos dheas duine acu lé cos clé an duine eile le píosa córda nó céarsúr agus cuirid a lámh tímcheall mhuinéil a chéile agus rithid leó.