Scoil: Doire Chonaire (uimhir rolla 4845)

Doire Chonaire, Co. Chorcaí
Éamonn de Paor

Ar an leathanach seo

1. Tagann Lá Crosta na Blíana ar an dtríomhadh tar éis lae Nodlagh agus deirtear nár ceart aon obair núa do tosnú an lá san, agus rud eile, nár ceart d'aoinne dul isteach i dtig núa ar an lá san.
    An Bó Ríabhach. Núair a bhí an Márta caithte do bhí an Bó Riabhach ag géimreadh agus ag gaoidheal le h-áthas acht cad a dhein an Márta acht trí lá do íaraidh ar an Abreán, trí lá chun an Bó Ríabhach do leathadh. Do tháinig trí droch lá annsan agus do leathadh an Bhó Ríabhach agus ón lá san go dtí lá indiu glaodhann síad air Laetheanna na Bó Riabhaiche.
    Peig Ní Shúileabháin