Scoil: A Cnoc Buí, Drom Dhá Liag (uimhir rolla 9588)

An Cnoicín Buí Íochtarach, Co. Chorcaí
Dd. Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. Roimh teacht na bhFranncach go Cuan Baoi i mbliain 1796. bhí muinntear na h-áite seo ag déanamh ullmhucháin rómpa.
    Tárla gur chuaidh sgata fear ó cheanntar Caisleán Uí Dhonnabhain go tig tighearna talmhan darb anim Gilman a bhí in a chomhnuidhe i nGleann a' Chruim leasthuaidh de Dúnmaonmuighe. Ar lorg gunnaí a chuadar. An oidhche céadna bhí sé de mhí-ádh ortha go raibh sgata dá cháirde in aoinfheacht le Gilman, agus ghabhadar duine des na Gaedhil dárbh ainm Tadhg na Samhna.
    I gCorcaig a triaileadh é, agus daoradh chun a chrochta é ar chrann ós comhair tighe Gilman i nGleanna' Cruim. Tar éis a chrochta tógadh a chorp go Dunmaonmhuighe agus
    Diarmuid Ó Ceallaigh
    Máighread Bean Uí Dhrisceóil