Scoil: Doire Clathach (Derryclough), Drom Dhá Liag (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Íochtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. Madraí Ifrinn
    Bhí fear ag teacht abhaile ó aonach i Ros Cairbre oidhche Shamhana fadó. Bhí sé déanach go maith nuair a srois sé an Léim agus bhí aistear fada le déanamh aige fós sar a shroisfheadh sé Mídh Ros. Ní riabh aon droicead an t-am san treasna an cuain agus b'éigin dó bóthar an bráid a tabhairt air féin.
    Ní raibh sé tagaithe i bhfad thar an Léim nuair do casadh air bean cosnoctuighthe agus í ag rith ar nós na gaoithe, agus anois is arís cuirfheadh sí sgread uaithbhásach aisti, Is ar éigin a bhí céad slat eile déanta aige nuair d'airig sé fothromh éigin ar nós síde gaoithe ag teacht 'na threó. Dhruid sé i leathtaobh chun a leagaint don rud greannamhar imtheacht thar brághaid. Nuair a tháinig sé ós a cómhair amac connaic sé gurbh é a bhí innte nó dá madra agus iad ag imtheacht ar
    Máigréad Ní Chárthaig
    Bean Ní Chárthaig