Scoil: Clochar na Trócaire (Convent of Mercy)

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. 1) Shepperton. Fuair an áit a ainm ó duine de na planndálaithe agus tá Shepperton Park ann anois mar a raibh ionad comhnuidhche ag na Sheppeitors fadó.
    2) Sruth-lán. Focal eile ar "sruthán" é seo = or The full stream.
    3) Cluain Caoin = The kind meadow.
    4) Eadar-Dhá-Gabháil = Between the two forks.
    5) Meall a' t-Srutháir = The hill of the stream.
    6) Carn Íseal = Coornishal mar a sgríobhtar sa Bhéarla. The round hill of the lowlying land or low cairn.
    7) Cuilleanach = Tá mórán cuilinn ag fás ar thaobha na gcnoch ann.
    8) Cnuc an Fhiaidh = The hill of the deer.
    9) Doire Liath = Tá an áit seo le h-ais na locha i Shepperton agus an Dubh-loc. Bíonn ceo agus sioch-liath ann go minic. Tá an áit comhgarach d'Achaidh-Liath freisin.
    10) Cill Foidín. Deirtear go raibh Cill san áit sin fadó agus go raibh fallaí foidín nó feidín ins an gcill agus sin é an fáth go dtugtar an ainm sin ar an áit.
    11) Léim (Leap) nó Léim Uí Dhonabháin. Deirtear gur léim fear darbh ainm Ó Donabháin treasna na h-abhann atá ag rith tríd an áit agus gur bádh é agus sin é an fath go dtugar an ainm sin ar an áit.