Scoil: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Uair amháin i gCorchaig bhí ana cuid fear ag iompar anncaire agus do thugadar an lá go léir ag plé leis, ách má thugadar féin ní fheadfhaidís é iompar. Sa deire tháinig fear ó Cléire darb ainm Concubharach Éireamhóin cútha, agus dubhairt sé leó go dtógfhadh sé an t-anncaire dóibh in aon neómat amháin gan aon trioblóid. Tháinig sgannradh ortha go léir nuair a cualadar an fear á rádh san. Dubhradar leis é dheanamh ách do thíleadar ná feadfhadh é dheanamh go deó, mar do bhí oiread aca féin á iompar agus ná feadfhaidís é iompar in-aon-cor, conus a fheadfhadh aon fear amháin é iompar. Pé sgéal é ní dubhairt sé aon nídhe ách do chuir sé síos a lámh agus do thóg sé an t-anncaire le aon láimh amháin. Tar éis é thógaint dubhradar leis go raibh cúpla lá nú seachtmhain págh caillthe acha anois, agus cad na thaobh nár leog sé an ancaire san áit ina raibh sé. Nuair a dubhradar é sin do thóg sé airís é agus do caith sé píosa mór uaidh é. Thug sé obair i ndóithin annsan dóibh é thógailt aníos airís.
    Dubhairt sé leó go mbeidís buidheach do nú aoinne eile a thógfhadh aníos airís dóibh é. Annsan d'imthig sé uatha agus bhíodar chómh olch is a bhíodar riamh.
    Bhailig: Proinséas De Búrca, Trá Chiaráin
    Fuaireas ó: Séamas Ó Drisceóil, Cumolán Theas