School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    coiméád soluis geathara dho óscíonn an tsathaig. Acht do thuit splanch ó'n ngeathara isteach sa tsathach agus slán mara 'nnstear é ní raibh moill secondh eile air nú gur imthigh an tig go léir suas san aer.
    Do losgaidh na daoine 'bí istig, acht bhí beirt nú triúr da feachathais lua na láthair ortha (slán mara 'innstear é do deineadh luarach ar fadh díobh) Do tháinig ana chuidh dhíobh amach tríd na fuinneóga acht má seadh do bhíodar ar lasadh. Acht sé do déin níos measa iad, do bhí lochan uisghe ar an dtaobh amuigh do'n doras, agus do chaith ana chuidh díobh iad féin isteach ann. Do fuair dhá dhuine déug bás taréis teacht amach as an dtigh, agus tuille aca bás taréis tamall a tabhairt sa leabhaidh sa bhaile. Do fuair óscíonn fiche duine bás ar fadh, agus do mhair timcheall lé tríochadh nó níos mó, acht bhí rian an dóigheatán ar n'aon duine aca go dtí lá 'mbáis. Ní mhaireann aoinne aoinne anois dos na daoinibh a bhí sa tig nuair i dóghadh é.
    (Beanancht Dé lena n-anamh go léir)
    Bhailigh: Máire Ní Drisceóil, Cumolan Thuaidh