Scoil: An Clochar, Baile Caisleáin Bhéara (uimhir rolla 13762)

Baile Chaisleáin Bhéarra, Co. Chorcaí
An tSr. M. Rosáraí

Ar an leathanach seo

1. Coimhnuigheann sean fhear ar a dtugtar Seán Ó Suilleabháin i dTúr Mór. Tá feirm bhreágh talmhan aige.
    I lár na feirme, tamall beag ón dtig tá páirc riascaig a ar a dtugtar Muing Dhubh agus tá paiste beag talmhan i lár na páirce a bhíonn tirm glas i gcómhnuidhe, cé go mbíonn an cuid eile de'n pháirc fliuch pludach.
    Sa phaiste seo, deirtear gur cuireadh fathach fadó agus mar ba gnáth sa'n am san cuiread a chlaidheamh leis.
    Bhí an fheirmeóir seo ag tógáil claidhe lá agus bhí sé ag lorg cloch. Nuair a tháinig sé go dtí an áit seo d'iompuigh sé leac agus fuair sé claidheamh cré-umha fé. Thóg sé leis é agus cuireadh go dtí an Múseum Náisiúnta é agus tá sé ann ó shoin i leith.
    Claidheamh an-tabhachtach iseadh é seo mar deirear gur deineadh é i Ré na Cré-umhna sar ar táinig ár Slánuightheóir.
    An Tuar Mór Thiar, Co. Chorcaí
    Eibhlín Ní Dhonnchadha