Scoil: Cuileannach (B.) (uimhir rolla 1199)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Peadar Ó Cochláin

1. Leabaidh na Bó.
    Aon uair amháin do bhí bo úatbhásac i gurán. Do tháinig sí ann nuair a bhí na daoine ana bhocht agus do thug sí bainne do gac aoinne a crúdhadh í. An Glas Gaibhneach a b’ainm dí.
    Do fuair na daione go léir bainne uaithe agus bí an ionad san bainne aice go líonfadh sí aon soitheach a gheobhaidís. Is ins an áit ar a dtugtar leaba na bó anois a fhan sí gach oidhche.
    Do bí bean éigin droch-intinneac tímcheall na h-áite agus dubhairt sí go bhfaghadh sí soitheach ná lionfhadh an bhó é. Do fuair sí sgagaire is do thosnuig sí ag crúdh na bó. Do bhí sí ag crúdh go dtí gur eirig sí tuirseac is do bí an bainne ag gluaiseacht tímcheall an bhóthair.
    Nuair a chonnaic an bhó an bainne go léir do imthig sí as a radharc agus ní fheaca aoinne ó shoin í agus tugadh ‘Leaba na Bó’ ar an áit a chómhnuigheadh sí.
    Domhnall Ó Dubhghaill
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)