School: Cuileannach (B.) (roll number 1199)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Peadar Ó Cochláin

1. Tá lios in aice mo thíghe i gCúlnagort agus tá cuid de ag Séamus Ó Cobhthaigh agus cuid de ag Seán O Súileabháin.
    Ins an cuid atá ag Seán O Súileabháin tá taoiseach curtha ann agus sin é an fáth go dtugtar "Lios-na-Leacht" uirthi. Leacht iseadh an poll in gcuirtear duine a marbhuightear i dtionóisg.
    Tá úaimh i nDúnló san bpáirc imearthar peile. Tháinig fear darb ainm Dochtúir Stoker agus d'oscail sé an úaimh síar go dtí an Geata Glas.
    Níor oscail sé a leithéid riamh agus dhún sé arís é. Tamall in dhiaidh sin bhí Sean O Súileabháin ag treabhadh agus do chuaidh na capaill síos mar bhí sagas bealaig fe'n dtalamh go dtí Lios-na-Leacht.
    In dhiadh sin i bhfeirm Dhiarmuid Uí Chobhthaigh do chuaidh cuid de'n talamh síos agus tá bealach ó Lios-na-Leacht go dtí an coill i bhfeirm Dhiarmuid Uí Cobhthaigh.

Seán O Cobhthaigh a thug an sgéal dom
    Ceapach an (?)