School: Cuileannach (B.) (roll number 1199)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Peadar Ó Cochláin

1. Aon uair amhain do bhí bean aosta in a cómhnuidhe i gCíll Lóchain. Bean ana mhaith a beadh í agus do thabharfadh sí a lán deirce dos na daoine bochta
    Do bhí feirm bheag aice agus do bhíodh coirce agus prátaí ag fás ann. Aon bhliadhan amháin ní raibh aon rud aice le tabhairt dos na daoine bochta is do thug sí a coirce go leir dóibh.
    Annsan nuair a tháinig an t-Earrach agus bhí na daoine go léir ag cuir an choirce ní raibh aon rud le chuir ag an mnaoi aosta. Do chuir sí lóchán annsan agus d'fhás sé agus ins an bhFóghmair do bhí coirce breagh aice. Is mar gheall air sin a tugadh Cíll Lócháin ar an áit.