Scoil: Cuileannach (B.) (uimhir rolla 1199)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Peadar Ó Cochláin

Ar an leathanach seo

1. Do tugadh an t-ainm sin ar an gcaisleán mar do tógadh é ar imeall corraigh mhóír. Nior bhfuirist an caisleán d'ionnsaighe dá bhrigh sin ón dtaoibh thuaidh mar do b'ann abhí an corrach.
    Mag Giolla Coda a thóg an caisleán san 14adh aois. Duine de threibh Uí Shúileabháín a mhair in nDúnló. Do bheadh Mac Giolla Coda agus bhí an talamh go léír ó abhainn na Spideoíge siar go Cillorglan agus ó's na Cruacha Dubha thuaidh go dtí an Leamhain in a sheilbh aige. Bhí an duthaig leis siar i nGleann Cárthaigh aige.
    San eirighe amach i 1641 do thaobhaigh Mac Giolla Coda leis na Gaedhil agus dá bhrígh sin tar éis an eirighe amach nuair a tháinig saighdiúirí Chromail timcheall na h-áíte seo do leagadar an caisleán go léír nách mór acht amháín an beann ar an dtaoibh thuaidh atá 'na sheasamh fós.
    Siar i mBán Cluain a mhaireadh muinntear Mhic
    1. am