Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    beag do na Fl. ealodh ó phaírc an áir agus culimhtheacht a thabhairt orra féin siar treasna Locha Corib go dthí an Gleann ( i bParáisde Uachtaraird). Thuit codladh orra annon, agus gan fios aca go raibh na Burcaigh ar a dtóir.
    Faoi mheadhon oidhche bhí na Fl. ar fad in a gcodlad i gCoill an Ghleanna, agus na B. ar a dtoruigheacht le madraí seilge.

AN t-ALP LÚACHRA
    Bhiodh shean taoiseach na bhFlathartac as a shuan faoi seo. Bhí alpluachra i ngreim dá chluais. Chaith sé uaid é agus thuit sé na chodlad airíst. Acht tharla an rud ceadna airist, agus an triu uair. Ar aireachtaáil don tsean taoiseach an triú uair go raibh an t-alpluachra i ngreim dá chluais thainic smaoineadh ina cheann go mbfeidir go raibh an t-alpluachra ag iarraidh rabhad a thabhairt dó go raibh sé féin agus a chuid fear i mbaogal. Deirigh sé suas annsin, agus ceart go leor chualaidh sé tafaint na ngadhar agus gleo na bfear sa gcoill ag teacht in a dtreó. Mhusgail sé a cuid fear - chuireadar feist troda orra féin agus thug síad iarracht ealodh go bruach an locha. Níor eirigh leo an loch a shcroicint go dtainic na madrai orra agus dream do na Burcaigh. Deirigh leis na Fl. na madraí a mharbhu agus cuid do na Burcaigh leo. Annsin tharla 's go raibh