Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Féin agus thosaigh sé a dhéanadh poitín sa bhaile. Lá amháin bhí sé ar siúl agus d'fhág sé trí bharaille ar oibríodh ann a theach. Leis sin thainig an t-arm dearg isteach. Scanraigh a bhean agus a chlann, shíl siad go raibh réidh. Nuair a tháinig an t-arm isteach chun tí bhí trí bhearaigh ina luí ag canghnadh? an áit a raibh na trí bharaille. D'imigh an t-arm leabhtha agus bhí na trí bharaille arís in áit na mbearach. Fad agus a bhí an fear beo níor chuir an toirneamh airm buaireamh air? Bhí gach uile rud ag éirí leis fad agus a bhí sé beo.
    Siadh Scéal
    Bhí bean ina cónaí ar an Cheapaigh aon uair amháin agus lá amháin tháinig bean bhocht isteach chun soir thí a raibh páiste léi ar bhacán a láimhe di. D'iarr sí braon bainne uirthi a bheirfeadh sí dá páiste. Dúirt an bhean léi nach raibh móran bainne aici ins an teach. Tá a fhios agam nach bhfuil, arsa an bhean ach tá braon beag ina dhiaidh sin agat. Dá mbeadh a fhios agat an maith a rinne mé ort bhéarfá-sa an leath dom. D'éirigh bean an tí agus thug sí di braon den bhainne. Dúirt an bhean bhocht léi 'Tá seal gairid ó shoin shábhail mé d'fhear ar a bhádh ar a Charraigín
  2. Siadh Scéal
    Bhí bean ina cónaí ar an Cheapaigh aon uair amháin agus lá amháin tháinig bean bhocht isteach chun soir thí a raibh páiste léi ar bhacán a láimhe di. D'iarr sí braon bainne uirthi a bheirfeadh sí dá páiste. Dúirt an bhean léi nach raibh móran bainne aici ins an teach. "Tá a fhios agam nach bhfuil," arsa an bhean "ach tá braon beag ina dhiaidh sin agat. Dá mbeadh a fhios agat an maith a rinne mé ort bhéarfá-sa an leath dom." D'éirigh bean an tí agus thug sí di braon den bhainne. Dúirt an bhean bhocht léi 'Tá seal gairid ó shoin shábhail mé d'fhear ar a bháthadh ar a Charraigín
    Seaghan Mac m Briartaigh
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)