Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Leon Ó Baoighill

1. Síodh Sceal
    Bhí fear ann fad o shoin agus ba as Teileann é. Maidín amháin comh luath is d'imigh na realtógaí de'n aer thug sé leis a shlat iasgaireachta agus níor bhain sé a mhear de na shróin gur shroich sé an ball talaimh a dtugtar Tón an Oileáin Ruaidh air. Tharraing sé air a shlat is chuir le n-obair í.
    Chuaidh sé a d'iasgaireacht ach nuair a bhí sé tamall maith ag iasgaireacht bheir beathach as a dhubhán. Tharraing sé isteach a dhoruga agus caidé a fuair sé ach leitheóg ghorm. Bhi iongtantas air anois oír ba adhbhar iongantais é. Le sin mhothuigh sé an ceol a b'fhíor bhinne a mhothuigh sé ariamh. Nuair d'amharc sé thart tcídh sé an cailín ag seinm ar ghleas ceoil agus í ag sgairtigh aníos air. Thug sé thart a cheann arais aagus caidé tcídh sé ach sean-chailleach chríon chaithte agus í ag cur achan eadaí [?] ghránna uirthe féin.
    Sgrannaigh sé nuair a chonnaic sé seo ach le sin túsuigheadh a chathadh na ndartán air. Nuair a bhidhthear tamall maith a gcathadh air mhothuigh sé an glór shuas ós a cheann ag iarraidh air a bheiste a thionntadh nó go mairbhfidhe é. Rinne sé seo. An bomaite a bhi an bheiste tionntaighte stopadh den chathadh agus nuair d'amharc sé thart ní rabh aon dath le feieáil ach an spinnc mar bhi sé ariamh.
    Nuair a chuaidh sé a thabhairt leis an t-iasg
    Cáit Nic Giolla Chearra
    62
    Gairm bheatha
    Bean iascaire (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    An Baile Mór, Co. Dhún na nGall
    Séamus Mac Lochlainn