Scoil: Baile Mhúirne (C.) (uimhir rolla 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Timcheall a triochadh bliadhain ó shoin in aimsir Connie na bPúcaí. Aon oidhche amháin bhí sé amuich leó mar ba ghnáth.
    Bhí a bhean féin agus bean eile, Máire Ní Thuama, istig ag ithe an t-shuipéir. An uair sin bhíodh cúb na gcearc istig ag na daoine.
    I lár an t-suipéar dóibh do tháinig an coileach amach ar an úrlár agus do ghlaoidh sé. Tháinig sgannradh ortha mar b'shin cómhartha go bhfaghadh duine éigin bás sa tig.
    D'fhágadar an t-suipeár ansan agus suas an staighre leo agus isteach sa leabaidh.
    Lá'r na mháireach dubhairt Connie leo "Do baineadh geit mhaith asaibh aréir nuair a ghlaoidh an coileach" Bhí ionghnadh ortha san mar bhí a fhios aca ná raibh sé sa bhaile in-aon-chor an uair sin.
    Dubhradar leis "Conus atá an t-eolus san agat ar nóin ní rabhais sa bhaile in-aon-chor"
    "Á" ar seisean "bhíos ag féachaint isteach trí poll na h-eocrach, agus is mise fé ndeara an coileach teacht amach agus glaodhach."
    "Agus cad 'na taobh gur dheinis é sin" ar siad
    "Cun geit a bhaint asaibh mhaise" ar seisean.