School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. De shíol na seana Dhrisceolach gceart dob eadh iad súd. Ceithearnaig ar nós mhuintire Dhomhnail Uí Chonail dob eadh iad. Talamh ó Thiarna mór acu agus cíos á dhíol leo as, ag tineóntaithibh. Bhí cuid acu droch-iompartha agus ínstear scéalta nách ar foghnamh mar gheall ortha. Bhíódar i gcoinnibh Reipéil agus cé gur leanadar don Ghaoluinn agus don Eaglais, ba chuma nú na Sasanaig iad ar dhéine agus ar chúrsaí eile.
    Bhí file ar an áít seo agus dhein sé bhéarsaí á gcáine. Bhí sé á gcur i gcomparáid leis na fearachain do bhí ann dhá chéad bliain roimis sin - agus ba "náa slán a' comórtas" aige é. D'airig an Drisceolach Mór é agus bhí sé ar lorg an fhile ar feadh tamail. Fé dheire tháinig sé suas leis ar an mbóthar agus fala ád ar gach taobh de. An Drisceolach ar muin capail agus fuip throm 'na láimh aige, agus bríse bán air.
    Chuir sé an capal treasna an bhóthair roimis an bhfile, agus an fhuip ar tarrac aige.
    Súsán Ní Chárthaigh