School: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

Skibbereen, Co. Cork
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (Domhnal Ó Ríogáín ó Árd na Gréine i Rinn Garóige in aice le Dún na Séad a thug an "fhaisnéís" so do Mháíre, Bean Uí Chonaill, Oide Scoile an oileáín)

Ins na laethanta nuair a bhíodh an deachmhadh á tógaint dos na Ministrí Galldha do chuaidh cruinniú saighdiúirí agus cúnstablaí ód heas go Ceann na Tuaithe. (1)
    Nuair a bhíodar ag fille thar n-ais, do bhí sé riachtanach do dhuine des na saighdiúirí stad indiaidh a chomrádaithe. Do rug na mná air agus do leagadar é. Do fuaireadar cloch agus do leidhbeadar isteach 'na bhéal í le cloch eile, i gcás gur chuireadar na fiacla siar 'na scórnaig.
    Siné an u air do deineadh an dán so leanas.
    "Níor ghéíll a chuid airm (?) do, ná an bhanarthla a thól (?) braon,
    Ach a bhéal aige ar leathadh agus an charraig dhá sháth na chraos."

Do chóimhrighdir an deicheamhadh punann nú an deicheamhadh cliabhán prátaí dos na Ministrí, chun an scéal do dhéanamh níós adhsádaighe. Ins na laéthanta deánacha do leagaidís amach cúilín don fheirm, agus
    Máire Uí Chonaill
    Múinteoir