Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Cork
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Tighearna Talmhan i nGort an Imill timcheall cead bliain a thoin gurbh ainm do Dochtúir Balding. Bí aon mac amhain aige go raibh draoidheacht aige. Dfeadfhadh sé aon rud ba maith leis a dheanamh leat. Diompuig sé Paddy Michael na giarrfhiadh agus do lamhaig sé arsan ach níor mhairbh sé in aon cor é Diompuig sé na fhear arís é ach bí sé dall.
    Bhí inghean amháin ag Paddy agus bhíodh sí ag siubhal roimhe gach aon la agus dá cloic aice.
    Biodh sí ag bualadh i gcoinnibh a ceile agus a rádh "lean an glór a dhiaidh" Bí sí cráidhte aige agus aon lá amháin bí sí ag imtheacht leí agus í á rad "lean an glór a dhaid. Cá seólfad sí ach isteach acht isteach i bpoll portaig agus dfhág sí ann é. Cuaidh an ingean abhaile agus dubhairt sí le na mathair go raibh sé marbh. Nuair a airig an mathair é sin tosnuig sí ag béicig agus ag
    Maighread Bean Uí Chonaill
    Cloch Eidhneach, Co. Cork