Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. An Domnach tar eís na Nodhlag Bheag a tosnuighean an Inid "Domnach féac suas" a tugtí ar an nDomhnach san fadó. Aon cailín a bíodh cun pósadh fadó bhíodh culaith nuadh uirthi an Domnach san agus taréis Aifrinn bhíodh sí ag siubhal tríd an pobal agus a mathair na diaidh aniar agus "Aibidh" aice aice a rádh. Dá dteipeadh uirthi cleamhnas a dheanamh an bliain sin sé an paidir a beadh ag a máthair an bliain na dhiaidh sín na "Críon Aibidh". Ní tógadh sé i bhfhad cleamhnas a deanamh an uair sin. Is minic a thosnuigheadh cleamhnas indiu agus gur posadh an lannma amáireac go h-airithe da mba Máirt Inid an lá amáireac. Ní bíodh aon margaí á scríobhadh an uair sin agus is minis a caitheadh lanamha go raibh an feirm fághalta aca amach cupla bliadhain na diaidh
    Gort an Imill, Co. Chorcaí