Scoil: Réidh na nDoirí, Maghcromtha (uimhir rolla 14993)

Ré na nDoirí, Co. Chorcaí
Amhlaoibh Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Beirt buachaillí dara bainm dóibh, Tadhg Ó Conail agus Tadhg O Laoghaire, a bhí ag teacht abhaile ó aonach Neidín agus trí cinn do ba aca. Nuair a thánadar cómh fada le Gort-na-Móna, do bhí páirc mór ar thaobh an bhóthair agus nuair a thánadar cómh fada leis, dairigeadar an fothram úathábhsach. Thógadar a gceann a gceann agus d'fhéachadar isteach thar claidhe agus connaicheadar na fir go léir agus iad ag imirt peile. Tháinig eagla ortha nár tháinig ar aoinne riamh agus d'fhághadar na ba na ndiadh le neart sgannradh agus deirm-se leat ná rabhadar abhfhad ag dul abhaile. Cuaidh na ba amú agus thugadar dá lá a cuardach.
    Dómhnall Ua Laoghaire
    Doire an Aonaigh, Co. Chorcaí