School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

1. Do bhí feirmeóir ann agus bhí sé leat-lamach agus ní raibh aón nídh ag eirighe leis san tig go raibh sé. Do bhíodh a ainmhidhthe ag fághail bháis air is gach aon rud. Bhail, do bhí séomra síos ó'n gcistin agus do bhí lochta ar a gcistin agus gan aón lochta ar an seomra eile. Ba ghnáthach le muinntir an tíghe núair a bhídís ag coigilt na teine go guiridis fóid móna a bhíodh leath fluich anúas ar an teine cun go mbeidís trím ar maidin aca. Do bhíodh fear an tíghe fein 'na chodlad sa t-seomra síos ón gcistin agus do bhí poll mhóra san doras a bhí ag dul ón gcistin isteach sa seomra sin. Oidhche núair a bhí fear an tighé na leabaidh do chonnaic sé an lasair sa chistin agus d'feúch sé súas chun na teine agus is amhlaidh a bhí na fóid trioma taréis lasadh agus do chonnaic sé fear na shúidhe inaice na teine agus a bhróga bainte dhe agus é ag teigheamh a bháimpéisí leis an teine. Taréis e bheith talamm ag feuchaint air do ghlaócdh
    Diarmuid Ó Céilleachair