School: Baile Uí Bhuaig (B.) (roll number 14816)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Martias Ó Luasaigh

1. Bí an Slánuightheóir agus A mháthair ag siubhal an tailimh rómpa sa tSeann-Reacht. bhel do bhí duine beannuighthe ann agus bhí sé ag déanamh a anama agus bhí sé ag dul go dtí an Aifreann Domhnach agus do chonnaic sé bean agus sagart le chéile in áit eigin agus dúbhairt sé "ni raghaidh mé go dtí an t-Aifreann a thuile anois mar níl aon mhaith i ngnotha an t-sagairt na san Aifreann agus ní rachaid mé ann a thuile." Seadh, an máireach a bhí chúghainn no an manathar do chonnaic an fear beannuighthe an Slánuightheóir agus A mháthair agus chúaidh sé triall ortha agus dubhairt sé a leitheid seo agus d'innis sé a sceul dóibh. Beil do súabhaileadar cúpla rámhan eile agus connaiceadar abalach marb agus e lobhtha agus spout fíor uisce ag teacht amac as. "Feuch anois arsan Slánnuightheóir "féuch an sean abalach lobhtha san agus
    Diarmuid Ó Céilleachair